Ostatnio w TV widziałam program, w którym powstały ciastka z czekoladą i orzechami, mi jednak było mało i wyszperałam przepis, w którym dodatkowo użyte jest masło orzechowe. Proces przygotowania ciastek trwa max 10 minut, pieczenie 20, nooo kilka minut powinny przestygnąć, więc w sumie wychodzi, że ciastka robi się mega szybko, a co najważniejsze ich smak przebija wszystko co znajdziemy na sklepowych półkach, WSZYSTKO!!
Składniki (na 12-16 dużych sztuk):
1 ¼ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
½ szklanki masła orzechowego
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, wymieszać.
W osobnej misce utrzeć masę masło, cukier i cukier waniliowy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać masło orzechowe, wymieszać.
Dodać suche składniki, wymieszać. Do masy wmieszać czekoladę i orzechy.
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nie masę w sporych odstępach – ciastka się rozleją i bardzo urosną.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić jeszcze kilka minut (będą miękkie i łamliwe) na blasze, po czym wystudzić na kratce.
Polecam oczywiście z mlekiem.
Om zjem od razu wszystkiexp
OdpowiedzUsuńTak, tak tak ! Orzechowe ciastka = energia i radość na caaały dzień : )
OdpowiedzUsuńWyszły idealnie :) Wyjątkowy smak!
OdpowiedzUsuń