Przepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.
Sernik kajmakowy:
Spód:
1 łyżka
cukru
Masa:
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
1 łyżka
mąki pszennej
Masę
przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika,
zmniejszając temperaturę do 180
st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić
stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć
wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć
piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy
zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:
Polewa:
Pozostałą w puszcze masę kajmakową ogrzać w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się
bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia,
dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak
przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałów.
Wstawić do
lodówki na minimum godzinę.
Piekłam taki jakiś czas temu - obłędny! U Ciebie wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń