niedziela, 25 listopada 2012

Risotto z cukinią i marchewką



Tym razem potrawa podpatrzona na dzisiejszym spotkaniu "dzieciowym". Iga zajadała się pysznym risottem z cukinią a ja zastanawiałam się czemu wcześniej nie wpadłam na to, że można w taki sposób wykorzystać cukinię. Zaraz po powrocie do domu wzięłam się więc do pracy. Jak zwykle potrawa jest z gatunku mało absorbujących, nie pracochłonnych za to szybkich :)

1 paczka ryżu arborio do risotto ( u mnie 300g)
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1-2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte)
1 średnia cukinia starta na grubych oczkach tarki
2 marchewki z rosołu
ok 1,5 litra wywaru dowolnego (tylko błagam nie z kostki rosołowej) gorącego!
kapka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu

Do dużego i szerokiego garnka nalewamy trochę oliwy, po jej rozgrzaniu wrzucamy na nią cebulę i czosnek, podsmażamy.
Wsypujemy do tego ryż (nie płukany!) i smażymy aż zrobi się szklisty. Zalewamy łyżką wazową bulionu, gotujemy aż ryż wciągnie wodę, znowu zalewamy łyżką bulionu itd itd... gdy ryż zacznie mięknąć wrzucamy cukinię i marchewkę. Gotujemy aż cała woda zostanie wchłonięta a ryż będzie miękki. Zasypujemy parmezanem i dodajemy masło. Mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na co najmniej 15 minut aby sobie spokojnie "doszło". Karmimy tym roczne dziecko i zjadamy resztę ze smakiem :)



4 komentarze:

  1. Pyszne, nie tylko dla malych lasuchow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi sie podoba, jutro u mnie na obiad :) Dzięki Oluś Ula

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam czy w czasie smażenia cebuli i czosnku można dodać pokrojoną w kostkę np pierś z kurczaka czy lepiej podsmażyć osobno i dodać pod koniec razem z warzywami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli juz to odwrotnie - po podsmazeniu kurczaka dodac do niego cebule i czosnek. Nie odwrotnie bo sie przypiecze za bardzo a czosnek ma szanse sie spalic...

      Usuń