Zawsze lubiłam dobrą kuchnię oraz podróże. Pomimo tego, że jestem mamą mogę te pasje kontynuować - nasi Synowie mają podobne upodobania jak my. Na blogu będę opisywać życie naszej czteroosobowej rodzinki - jak jemy, gdzie jemy i co jemy. Smacznego!
wtorek, 11 grudnia 2012
Razowe muffinki z czekoladą i bananami.
Razowe - więc zdrowe, z czekoladą - więc pyszne. Wszystko w jednym. Nie wyrastają jakoś szczególnie, ale w końcu są z mąki razowej, zachowują świeżość kilka dni. Można dodać do nich orzechy, polać polewą. Każda wersja będzie dobra.
Ilość na 18 muffinek z formy ikeowskiej
150 gram mąki razowej
150 gram mąki pszennej białej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram masła
200 gram cukru
3 duże jajka
2 duże banany dojrzałe i rozgniecione
60 ml mleka
180 gram ciemnej, gorzkiej czekolady startej na tarce lub drobniutko połamanej
Mieszamy mąki, proszek i sól.
Ubijamy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy po 1 jajku, miksując do połączenia.
Dodajemy do masy banany, suche składniki i mleko.
Wsypujemy czekoladę i ewentualne orzechy, mieszamy ręcznie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto nakładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut, uważając, aby nie przesuszyć ciasta.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz