Na 15 bułeczek potrzebujemy:
opakowanie suchych drożdży
1 jajko
cukier do posypania na wierzch
1 jajko do posmarowania bułeczek
Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. Dodajemy drożdże i
odstawiamy.
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko i
mleko razem z drożdżami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło
i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni (im dłużej tym
lepiej) i stanie się delikatne w dotyku.
Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy jena 15 kuleczek, przykrywamy
ściereczką i czekamy 15 min.
Następnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak rulonik,
brzegi ciasta zlepiamy ze sobą.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczeni, przekładamy bułeczki
i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. 30-40 min.
Przed pieczeniem nacinamy bułeczki, tworząc zygzaki.
Smarujemy jajkiem i posypujemy lekko cukrem.
Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-12 min, do
złotego koloru.
kiedy dajemy czekolade
OdpowiedzUsuńFaktycznie, zapomniałam o czekoladzie.., gdy formujemy bułeczki w kulki do środka każdej z nich dodajemy czekoladę.
Usuń:)
Zwykla czekolada? Jedna kostka do kazdej buleczki? :-)
OdpowiedzUsuńCzekolada jaka lubisz, gorzka, mleczna, dowolna. Połamane namniej niż kosteczki, i znowu ilość jaką lubisz, ale 1 polamana kosteczka na bułeczke to absolutne minimum :)
Usuń1 opakowanie drożdży czyli 7g czy więcej?
OdpowiedzUsuńTak, uzywam 7g
Usuń