Ciasto bananowe:
4 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
1 łyżka cukru waniliowego
Mieszamy mąkę z proszkiem,
sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i
dobrze mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do
nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej). Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min.
najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto
patyczek. Jeśli wychodzi suchy to znaczy, że jest upieczone. Wykładamy na kratkę aby ostygło.
Sos karmelowy:
1 szkl cukru
150 ml śmietany 36%
2-3 łyżki masła
Cukier rozpuszczamy na patelni (nie mieszając). Do rozpuszczonego dodajemy śmietanę i masło, mieszamy i gotujemy ok 10 min na maleńkim ogniu - powinno trochę zgęstnieć. Studzimy na tyle, by nie był to wrzątek, ale tak aby nadal dało się łatwo rozprowadzać. Polewamy babe obficie.
Pychota, najlepiej jeszcze na ciepło :) można poszaleć z bitą śmietaną jeśli ktoś ma w nosie kalorie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz