Uwielbiam to ciasto, choć zawsze wydawało mi się za trudne i za pracochłonne do zrobienia. Nie wiem skąd ten pomysł :) to banalny aczkolwiek przepyszny deser, robiony w międzyczasie bez ryzyka, że nie wyjdzie. Moje modyfikacje polegały na tym, że uczyniłam to ciacho jak najmniej słodkim - do budyniu dodałam tylko połowę cukru, a do sporej ilości bitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)
3 BIT z kwadratowej blachy
ok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
750 ml mleka
150 g masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 czekolada do starcia
Najpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę.
Na dnie formy ułożyć ciasno herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmaku ułożyć kolejną warstwę herbatników lub krakersów. Na to wyłożyć masę budyniowa, następnie przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru (można dodać trochę fixu lub jak ja łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody). Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
pyszny! uwielbiam
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, jest świetny, bardzo słodki, wie trzeba się nie lada opierać, żeby za dużo nie zjeść od razu...:)
UsuńKocham!<3
OdpowiedzUsuńSlinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńUlubione! :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciasto ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) takie dwa kawałki i mam dość cukru na cały dzień :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Jak pięknie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńwow, myślałam, że ten post przejdzie bez echa a tu tyle miłych komentarzy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję wszystkim bardzo :)
apetycznie wyglada
OdpowiedzUsuńMmmmmm.... <3
OdpowiedzUsuńRozpływa się w ustach :)
Gienka ostatnio piekła ! PYSZNY !
to ma byc gorzka czekolada czy takamleczna typu np. wedle?
OdpowiedzUsuńa jak lubisz? :) moze byc kazdy rodzaj, nawet biała, jesli lubisz na mniej slodko to gorzka, jesli chcesz mocnego uderzenia cukrowego to mleczna.
Usuńa jaki rozmiar blachy ?
OdpowiedzUsuńu mnie około 20x20 cm
UsuńTo jakaś mini blacha?? Ja mam blachę, która wydaje się być mała, a ma 20x30. Zamierzałam zrobić to ciasto na urodziny męża zamiast torta, ale teraz nie wiem czy nie będzie bardzo niski, tortownicę też mam ze sporą średnicą
UsuńOwszem, to blaszka ok 20x20 cm, na blache 20x30 cm będzie za malo składników.
UsuńZrobiłam na próbę w blaszcze 20x30, z tym, że kajmak miałam 500 g, wygląda nieźle, wystaje ponad blachę i już nie mogę się doczekać jutra, by móc skosztować:) Czytałam też inny przepis, ale Twój wydał mi się o niebo lepszy, a i ciasto wygląda pieknie:) Ty też jesteś piękną kobietą:)
UsuńDziękuję bardzo!! Zarumieniłam się :) Mam nadzieję, że jutro ciasto zrobi furorę :)
UsuńTak, jest rewelacyjne. Robiłam już kilka razy i wszyscy, których częstowałam byli zachwyceni, a najwięcej zjada mąż:) poleciłam przepis bratowej, robiła już 2 razy:)
UsuńTak, jest rewelacyjne:) Robiłam już kilka razy, wszyscy, których poczęstowałam byli zachwyceni, a najwięcej zjada mąż:) poleciłam przepis bratowej, robiła już 2 razy! :)
UsuńI znowu zwyciężył ten przepis:) robię na święta, wysłałam właśnie męża po składniki:) tym razem zabiorę go do mojego rodzinnego domu, nie mogę się doczekać zachwytu rodzinki:)
UsuńA ja do masy bydyniowej goracej daje jedna galaretke(proszek) cytrynowa jest pycha
OdpowiedzUsuńNa pewno jest to pychota
OdpowiedzUsuńbiszczy jest ten przepis *___________________*
OdpowiedzUsuńjuż raz go robiłam...i jak mój mąż nie przepada za słodyczami, to po niego sam wieczorem poszedł do lodówki:) właśnie robię drugi raz!
OdpowiedzUsuńWypróbuję na święta!!!
OdpowiedzUsuńPyyszne :**
OdpowiedzUsuńjest przepyszne bo robilam i polecam :)
OdpowiedzUsuńjakie dajecie herbatniki, kupowałam ostatnio takie na wagę są cieńsze od tych paczkowanych -dlatego nie wiem czy się będą nadawać na ciasto ,może lepiej grubsze petitki? dajcie znak
OdpowiedzUsuńmoże być margaryna?
OdpowiedzUsuńmoże, choć dla mnie to będzie jak wyrób czekoladopodobny zamiast czakolady :)
Usuńjest po prostu wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam to ciasto , 3 godziny w lodówce wystarczą? ;)
OdpowiedzUsuńmoże nie starczyć.. ale polecam ukroić kawałek i spróbować, jak będzie spływać to z powrotem do lodówki. Ciasto na drugi dzień zyskuje też dzięki temu, że herbatniki lub krakersy namiękną i łatwiej się je kroi i je :)
Usuńsupciooo
OdpowiedzUsuńA czy zamiast tej masy budyniowej można użyć kremu do karpatki ?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie :-)
Myślę, że można, aleeeee dla mnie by było za słodkie (chyba ze krem nie bedzie z torebki i bedzie mozna dodac mniej cukru) a druga rzecz to krem trzeba zrobić trochę gęsciejszy niż do karpatki bo będzie musiał więcej utrzymać. Smacznego!
UsuńWitaj. Może zechcesz do nas dołączyć? Promujemy blogi kulinarne zupełnie za darmo :) Nie czekaj i zarejestruj się już dziś przez Facebook, Google + lub maila. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńJa zamiast budyniu daję po prostu karpatkę w 5 minut :-)
OdpowiedzUsuńNie napisałaś jaki rozmiar formy a dla Laika to cenna informacja:)
OdpowiedzUsuńRobiłam na kwadratowej, ok 15x15 cm, taka najprostsza dostępna w każdym markecie.
Usuńprzed chwilą byla informacja, ze blacha 20 x 20..... to jaka w końcu ???
Usuńnie mierzyłam linijką :) jesli masz mniejsza blache ciasto wyjdzie wyższe, jeśli masz większą wyjdzie niższe, naorawdę to ciasto to nie apteka, tu nic nie musi być co do miligrama i centymetra, dlatego ciasta bez pieczenia są prostrze..bo nic sie nie stanie jesli czegos nie masz, czegos dodasz wiecej a czegos mniej. Zarowno blaszka 15X15 jak i 20X20 bedzie dobra.
Usuńpyszny
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Jeszcze go nie robiłam, ale chyba skorzystam z Pani przepisu, bo na pewno jest przepyszny. Pozdrawiam i zapraszam do mnie (;
OdpowiedzUsuńJa robie troszke uproszczoną wersje :) budyń robię tak jak ty (w 750ml mleka) jednak nie ucieram go z masłem tylko odrazu (gorący) na ciacha :) Ciasto jest super. Robię już od kilku lat i wciąż każdy chętnie po niego sięga :) Polecam
OdpowiedzUsuńPrzepis mnie zaciekawił tylko nie wiem czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru ?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBudyniu z cukrem juz nie dosladzamy. Budyń bez cukru daje nam wybór, możemy go nie dosladzac i będziemy mieli mniej słodkie całe ciasto, lub doslodzic go mniejszą lub większą ilością cukru w zależności od upodoban.
Usuńmusze spróbowac bo jeszcze nie robilam
OdpowiedzUsuńśmietana jest zadka i mi sie rozplynie jak ma to wygladac z ta smietana
OdpowiedzUsuńDobrze ubita śmietana powinna " stać na lyzce". Jeśli ktoś nie ma ręki do ubijania śmietany może dodać trochę zagęstnika.
UsuńNie martwcie się śmietaną. Fix lub żelatyna latem utrzymuje formę ubitej śmietany. Natomiast zimą do ubitej już śmietany dosypuję kopiastą łyżkę mleka w proszku przesianego. Śmietana ma wtedy pyszny smak i trzyma na cieście. Ten sposób upatrzyłam u Marthy Stewart. A przepis na to ciasto naaaaprawdę waaaaarto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNienawidzę gotowego kajmaku sam cukier :/ W sobote zmodyfikowałam przepis zamiast kajmaku zmieszałam mascarpone 750g z nutellą (średni słoik) i wyszło mniej słodkie i pycha :) Dodałam na ta masę orzechów ziemnych, budyń dałam jeden i mniej cukru, do śmietany 30% 600ml pół łyżki cukru pudru :) Wszyscy byli zadowoleni
OdpowiedzUsuńNiestety nie wyszło mi za pierwszym razem. Masa budyniowa jest bardzo lejąca i raczej jej konsystencja się nie zmieni. Co mogłam zrobić źle???? Ubiłam masło z cukrem, choć cukier nie rozpuścił mi się w maśle dodałam budyń i wszystko jeszcze ubiłam, gdzie był błąd????
OdpowiedzUsuńA robiłaś z pomniejszoną ilością mleka budyń? Powinno byc ok 2/3 pojemności mleka w stosunku do tego co jest napisane na opakowaniu. Masło zimne i dodajemy ZIMNY budyń po łyżce na małych obrotach miksera...
UsuńMusi byc maslo? Czy margaryna mozna uzyc?
UsuńNiech ktoś mi szybciutko powie ile wydał na produkty wszystkie od poctaw ;) na to ciasto;)
OdpowiedzUsuńO co chodzi ze smietsna zrobilam tak jak napisane dodslam zelatyny i zrobil sie ser!!!��
OdpowiedzUsuńNie można dodać wrzącej wody z żelatyną. Śmietana to na pewno 36% ?
UsuńSmietana na pewno 36% a zelatyna byla juz letnia i wszystko pieknie sie mikdowalo az tu nagle zrobil die ser����
OdpowiedzUsuńTo przychodzi juz tylko jedno mi do glowy. Gdy sie za dlugo ubija smietane robi sie maslo. Z zelatyna wyszedl ser. Brak mi pomyslu....
UsuńByło za ciepło i śmietaną się zwazyla . może robiłaś to przy gazie lub jak gotowas lub po prostu było za ciepło w pomieszczeniu . Ja też tak parę razy miałam i miskę musiałam trzymać w łazience w zimnej wodzie i ubijać :)
Usuńjeden budyn zrobic z 750ml czy dwa?
OdpowiedzUsuńKazdy budyn robi sie 500 ml mleka, wiec skoro tu mamy dać mniej niz w przepisie to 750 ml mleka jest juz na dwie paczki budyniu.
Usuńz czym to się je ??
OdpowiedzUsuńa moze zapytac z kim ?:)
Usuń?
z czym to się je bo na surowo bym nie przełknęła ?? i dlaczego jet taki niski coś ci się chyba nie udało
OdpowiedzUsuńje sie z kawa... ten komentarz jest do tego przepisu?? :) w jakim sensie na surowo? a co z tym mozna zrobic ? :) udal sie udal i niski nie jest :)
Usuńmniam pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńhttp://justynaxgotuje.blogspot.com/
Ciasto jest boskie . Ja robię trochę inaczej :) budyń bez masła robię go na samym końcu i wylewamy gorący na herbatniki :) robię dwie warstwy masy :) można pokombinować z ciastem :) można dac na dół herbatniki jasne na to zwykła masa krowkowa na to ciemne herbatniki , wysmarować je jeszcze masa tiramisu i dac jasne herbatniki na wszystko wylać gorący budyń i ostudzić :) później j ubić śmietanę ja robię 3 małe 30% bez niczego :) wtedy ciasto nie jest takie slodkie i posypuję startą gorzka czekolada :)
OdpowiedzUsuńCo to jest ta masa kajmakowa?
OdpowiedzUsuńkupuje sie tego puszeczke w dowolnym spożywczaku :) sprzedawcy beda wiedzieli co to :) wyzsza szkola jazdy tozrobienie kajmaku samodzielnie
OdpowiedzUsuńDo masy budyniowej tak dodać troszkę adwokata? Czy nie zmieni konsystencji? Skuszę się chyba ma to ciasto.
OdpowiedzUsuńIm wiecej adwokata tym mniej mleka :-)
UsuńJa właśnie kończe robić,jeszcze śmietanę tylko ubiję,moje ciasto będzie słoooodkie bo mąż to słodka dupa jest :-)
OdpowiedzUsuńczyli ze ten budyn mam rozrobic z pomniejszonej ilości z tych 750 ml czy z 250 ml??? bo to wtedy bedzie litr i nie wiem jak zrobic
OdpowiedzUsuń750 masz na dwa opakowania budyniu, wiec zrob z ok 600 ml na dwa opakowania to bedzie gesciejszy :)
UsuńWitam jaką konsystencję powinna mieć ta masa przed wlaniem na herbatniki??
OdpowiedzUsuńtaka by sie to wszystko nie ciagnelo i nie kleiło, bo rozwali ulożone herbatniki, po podgrzaniu masa robi się właśnie taka plastyczna, ale nie musi to być wrzątek, wystarczy dobrze ciepłe, nie parzące w ręce :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam...Wyszło przepyszne. ..Poleciła wszystkim pani przepis.Ja robiłam na blaszce 25x30 i użyłam 2 dużych paczek herbatników maślanych z Biedronki ☺
OdpowiedzUsuńDo masy krówkowej można dodać szklankę nasion słonecznika nie będzie takie słodkie polecam ��
OdpowiedzUsuńWitam a jakiej wielkości brytwanaka na to ciasto?
OdpowiedzUsuńprzy tej ilosci skladnikow robione jest na kwadratowej blaszce 20x20 cm
UsuńTez robię��, aby uniknąć słodyczy na górę posypuję uprazonymi platkami migdalowymi ��
OdpowiedzUsuńMusi byc maslo czy margaryne mozna dodac?
OdpowiedzUsuńradykalni mówią, że margaryna jest be :)
Usuńjesli lubisz smak margaryny to mozesz ja dodac :)
Robiłam to ciasto kilka razy przepyszne .Polecam.
OdpowiedzUsuń