poniedziałek, 29 października 2012

Drożdżowy chleb razowy.

Jakiś czas temu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki chleb razowy", jak przystało na przepisy maszynowe z suszonymi drożdżami.

Chlebek wyszedł mocno razowy, pewnie dzięki super mące z wora kupionej na targu. Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :)
Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni.



1 1/3 filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni
1 łyżka oleju roślinego
1 łyżeczka soli
2 1/4 filiżanki mąki razowej
1 1/8 filiżanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki suszonych drożdży

Umieszczamy składniki w podanej kolejności w maszynie do pieczenia. Teraz mamy dwa wyjścia:
1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i chleb robi się od początku do końca w maszynie, lub
2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta, potem przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np kaszą manną lub mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy piec do 220 stopni. Skrapiamy chleb wodą i wstawiamy do pieca na 10 minut, po tym czasie otwieramy drzwiczki w celu usunięcia pary i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy jeszcze max 30 minut (należy sprawdzać stan wypieczenia skórki).
Chleb studzimy na kratce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz