sobota, 3 sierpnia 2013

Biszkopt z kremem mascarpone i owocami sezonowymi w galaretce.

Strasznie dawno nie pisałam, co więcej pichcę też rzadko. Moich dwóch synów póki co zabiera mi większość doby, mam nadzieję, że z czasem proporcje czasu wolnego i tego poświęconego obowiązkom się wyrównają.
Tymczasem zapraszam na ucztę dla podniebienia. Ciasto do którego możemy użyć wszelkich owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, czy co tam ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się.




Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta.

2 galaretki o dowolnym smaku (najlepiej pasujące smakiem i kolorem do naszych owoców) robimy pomniejszając ilość wody łącznie o szklankę (250ml) i odstawiamy do stężenia.

KREM:
500g mascarpone
200ml śmietanki kremówki 36%
100g cukru pudru (modyfikujemy w zależności od upodobań)

Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do tego ubitą na sztywno śmietanę, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

BISZKOPT:
na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru.
U mnie:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy wmieszać do niego część owoców), na krem rozsypujemy owoce, wszystko polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano robimy sobie kawkę i wcinamy :)



24 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam mascarpone z owocami, zawsze w tiramisu. A tu z malinami musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  3. robi wrażenie :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia zawsze takie ciasto robi.

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis, ciasto przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis - właśnie takiego szukałam:) mam kilka pytań:
    1. Czy całość ma sztywną konsystencję - chodzi mi głównie o krem? nie potrzeba dodawać jakiegoś śmietanfixu i czy innego podobnego cuda? pytam, ponieważ pierwszy raz będę robić taki krem na bazie mascarpone?
    2. Czy przy takiej ilości cukru ciasto w kremie wychodzi bardzo słodkie?
    3. Czy można zrobić ciasto w okrągłej blaszcze? Jeśli tak to o jakiej średnicy?
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź:)

    Pozdrawiam ciepło:) Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. nigdy nie dodaje zagęszczaczy :) mascarpone trzyma wszystko w ryzach, ale ciasto niestety musi stać w lodówce żeby nie spłynęło
      2. ciasto wyszło dość słodkie, ja wolę kwaskowy krem i galaretkę a słodsze ciasto, ale to rzecz gustu kto gdzie woli więcej cukru :)
      można w okrągłej, tylko wtedy może lepiej wyciąć kółęczko na środku podczas krojenia, bo te najwęższe części trokątów mogą sie rozwalać (mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi ) średnica 25 cm chyba (ta większa) bo mamy tu dość dużo składników.

      Pozdrawiam i smacznego!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką i fachową odpowiedź:)

      Usuń
  8. Zrobiłam takie ciasto, tylko zamiast mąki pszennej dodałam pszennej pełnoziarnistej a do galaretki dodałam musu z jagód tak,że galaretka była czarna i nieziemska w smaku....polecam spróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam.Chcialam tylko zapytac ...na duza blache czyli jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20x30 cos w ten desen. Najpopularniejszy wymiar :-)

      Usuń
    2. Aaa dzieki, na weekend robie :) pozdrawiam.

      Usuń
  10. Chcialam zapytac czy zamiast mascarpone moge dac ser wiaderkowy tez 500g?....nie bedzie zbyt rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam sie ze może wyjść paciaja... mascarpone jest bardzo tłusty i po pobucie w lodówce łądnie wiąże kremy. chyba, że bedzie to ser z wiaderka z minimalną zawartością wody i dużą zawartością tłuszczu, ale nie gwarantuje efektu, bo smak mascarpone jest nie do podrobienia :)

      Usuń
  11. Jadłam kiedyś podobny placek cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepięknie wygląda :) klasyczne ciasto z galaretką, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale smak i wygląd! Pożyczam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie widoki pobudzają smaki! Pyszne ciasto, a jeszcze jak przepis na wielką blaszkę, to będzie można se rozkoszować nim dłużej! Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń