poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Chleb drożdżowy super prosty



Chleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :)
Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem przekładam do formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze nam około 12h od chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści   :)



Ale wróćmy do chleba:
700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje)
2 łyżeczki soli
25 g masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
150 ml mleka
300 ml wody
Gdy robimy chleb w maszynie nie martwimy się rozczynem, temperaturą mleka, wody i praktycznie niczym :), robi się samo.

Po skończonym programie przekładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej tym czym lubimy formy, zostawiamy jeszcze na ok. godzinkę i wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (ja polewam chleb wodą i wkładam dodatkową formę z małą ilością wody do piekarnika). Po 10 minutach otwieramy piekarnik by wypuścić resztę pary, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Studzimy na kratce nie w formie!! I się zajadamy.....




Chleb drożdżowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz