Zawsze lubiłam dobrą kuchnię oraz podróże. Pomimo tego, że jestem mamą mogę te pasje kontynuować - nasi Synowie mają podobne upodobania jak my. Na blogu będę opisywać życie naszej czteroosobowej rodzinki - jak jemy, gdzie jemy i co jemy. Smacznego!
piątek, 31 sierpnia 2012
Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami i czarnuszką
Ameryki nie odkryję :)
Mam super przepis podstawowy sprawdzony wielokrotnie:
0,5l zakwasu
0,5 kg mąki
0,25l wody
1 łyżeczka soli
W zależności od stanu posiadania lub fantazji wykorzystuję różne mąki i dodatki. Tym razem dodałam suszone pomidory i czarnuszkę. Mąka zaś to mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej.
Ponieważ w maszynie siedział hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze wymieszane, więc chleb nie wyszedł tak wielki jak zazwyczaj.
Po 8 godzinach siedzenia w formie chlebek poszedł na 40 minut do pieca w temperaturze najpierw 250 a po 10 minutach 210 stopni.
Polecam! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz