piątek, 31 sierpnia 2012

Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami i czarnuszką



Ameryki nie odkryję :)

Mam super przepis podstawowy sprawdzony wielokrotnie:
0,5l zakwasu
0,5 kg mąki
0,25l wody
1 łyżeczka soli

W zależności od stanu posiadania lub fantazji wykorzystuję różne mąki i dodatki. Tym razem dodałam suszone pomidory i czarnuszkę. Mąka zaś to mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej.

Ponieważ w maszynie siedział hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze wymieszane, więc chleb nie wyszedł tak wielki jak zazwyczaj.

Po 8 godzinach siedzenia w formie chlebek poszedł na 40 minut do pieca w temperaturze najpierw 250 a po 10 minutach 210 stopni.




Polecam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz