Zawsze lubiłam dobrą kuchnię oraz podróże. Pomimo tego, że jestem mamą mogę te pasje kontynuować - nasi Synowie mają podobne upodobania jak my. Na blogu będę opisywać życie naszej czteroosobowej rodzinki - jak jemy, gdzie jemy i co jemy. Smacznego!
piątek, 31 sierpnia 2012
Hardcorowy chleb razowy
Hardcorowy bo...
Moja siostra lubi się odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, ograniczam mąkę białą żytnią, staram się by wszystko odbywało się przy maksymalnej ilości mąki razowej i ziaren wszelkiej maści.
Podstawowy przepis to:
200 g zakwasu
320 g wody
500 g mąki
1,5 łyżeczki soli
ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)
Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (1,5h). Powyjęciu ciasta z maszyny wkładam je do formy (małej, bo ten chleb nie urośnie tak jak pieczywo z jasnej mąki). Po długich 6-8 godzinach czekania nadchodzi pora pieczenia.
Bochenek piekę z parą w temperaturze 230ºC około 45 minut. Studzę oczywiście na kratce.
A teraz ciekawostka. Robiłam dziś równolegle dwa chleby. Jeden razowy i jeden jasny. Razowy trafił do maszyny na wypiekanie, jasny został potraktowany mikserem a następnie siedział w misce w czasie gdy razowy grzał sie w maszynie. Gdy przyszła pora pieczenia razowy byl lepiej wyrośnięty niż jasny. Oznacza to, że nawet jeśli nie będziemy piekli chleba w automacie to i tak jest on super przydatny w procesie tworzenia i pieniążki wcale nie są wyrzucone w błoto! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jeszcze nigdy nie piekłam chleba. Jak patrzę na ten Twój, to już sobie wyobrażam tę chrupiącą skórkę i ciepły środek.. Mniam. Muszę się kiedyś przemóc, zwłaszcza, jeśli nie trzeba automatu. :)
OdpowiedzUsuńOciekam śliną...
OdpowiedzUsuńjak zrobić zakwas na ten chlebek?
OdpowiedzUsuńZakwas można wyhodować samemu lub kupić. To cała oddzielna sztuka :) Są różne zakwasy z różnych mąk. Proponuje poszukać w necie informacji na ten temat np na blogach osób specjalizujących się w tym temacie.
Usuń