Chleby drożdżowe są z założenia łatwe i szybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika.
700 g mąki (pół na pół żytniej i pszennej)
 2 łyżeczki soli
 1 saszetka suchych drożdży (7 g )
 1 łyżeczka cukru
 150 ml ciepłego mleka
 300 ml ciepłej wody
 Wszystkie składniki mieszam w misce. Przekładam do maszyny do chleba i ustawiam na 1,5 godzinny program do mieszania i wyrastania ciasta.
 Po skończonym programie, wyjmuję ciasto z pojemnika i wyrabiam szybko, aby się odgazowało. Formuję bochenek i zostawiam na ok. godzinkę by podrósł. 
Nagrzewam piekarnik do 230 stopni. Spryskuję chleb wodą i nacinam ostrym nożem. Wkładam do pieca na 10 minut. Po tym czasie otwieram piekarnik by wypuścić resztę pary i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę jeszcze 20-30 minut. Studzę na kratce.
Polecam wszystkim suszone drożdże - są nieporównywalnie wygodniejsze od świeżych - nie trzeba martwić się temperaturą mleka, tym, że je zabijemy lub nie rozbudzimy, nie robimy żadnego rozczynu. Po prostu mieszamy wszystkie składniki jak gdyby nigdy nic, reszta robi sie sama.
:)
Dzisiejszy post został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz