piątek, 26 października 2012

Prawie jak Croissant - z czekoladą i masłem orzechowym...

Tradycyjne Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze na ciepło, ale to jak prawie wszystko inne :)

1 opakowanie ciasta francuskiego
nutella
masło orzechowe
jajko lub odrobina mleka

Ciasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w rogu nakładamy nadzienie i rolujemy, rogi zawijamy dodatkowo w ślimaka, żeby farsz nam nie wyciekał i kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zostawiać duże odległości między ciastkami. Smarujemy je pędzelkiem umaczanym w rozbełtanym jajku lub mleku. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. Ciastka pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia skórki.




rogate wypieki

2 komentarze:

  1. oj zjadłabym takich dużo coś czuję ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim rogalikom nie można się oprzeć ;-) Dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń