Gdy szukamy przepisu na dużą blachę, na ciasto warstwowe, ale takie przy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki, nie da się go zepsuć. Ma jedną wadę - szybko znika, bo ciężko zakończyć konsumpcję na jednym kawałku.
Przepis na dużą blachę:
1 masło 250 g
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
gorzkie kakao
owoce, dżem, powidła lub co tam mamy
Zagniatamy mąkę, masło, 1 całe jajko, 4 żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
Blachę smarujemy tłuszczem i rozkładamy na niej jedną jasną część ciasta. Na to wykładamy wsad owocowy.
4 białka ubijamy na pianę, dodajemy partiami budyń i cukier. Na owoce ścieramy na tarce ciemne ciasto. Na nie wykładamy delikatnie piane z białek. Na to ścieramy na tarce ostatnią część jasnego ciasta. Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem jeszcze 40 minut w 150 stopniach (ciasto ma się delikatnie przyrumienić).
Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jak dawno już nie jadłam pleśniaka, mama kiedyś często robiła :)
OdpowiedzUsuńczy blacha o wymiarach 36 na 25 bedzie odpowiednia?
OdpowiedzUsuńIdealna, to ma byc bardziej placek niz wysokie ciasto. Jak wyłożysz spód równomiernie ciastem, to pozostałą część podziel na połowę, do jednej z nich dodaj kakao, to ciasto moze miec wszystko na oko :) Jak masz wiecej białek to też polecam użyc, im więcej bezy tym smaczniej, przynajmniej dla mnie :)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękny pleśniak, aż dziwne żę tak smaczne i piękne ciasto ma tak dziwną nazwę. http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/jam-pie-plesniak.html
OdpowiedzUsuńWitam tu Konto Oficjalne My Taste z polski ten przepis powinien trafi do gazety!!!:))
OdpowiedzUsuńWiam wlasnie upieklam pleśniaka ciasto jak najbardziej pycha tylko ta piana mi opadla i przy brzegach jest taki jak powinien a na srodku nalesnik.Nastepnym razem biore mniejsza blaszke. Szkoda lubie wyzsze ciasta inaczej sie prezentuja.
OdpowiedzUsuńTa duża blacha w przepisie to blacha 30x25 dla mnie to ona duża nie jest i musiałem zrobić na połowie :( Ale tak po za tym to extra :)
OdpowiedzUsuńSmacznego
OdpowiedzUsuńten przepis jest fantastyczny
OdpowiedzUsuńA tego ciasta co trze się na tarce to nie trzeba najpierw zamrozić?
OdpowiedzUsuńWystarczy trzymac w lodówce lub zamrazarce w czasie robienia pozostałych warstw, ale zetrze sie je latwo na tarce takze i bez chłodzenia.
UsuńDo ciasta nie daje się cukru?
OdpowiedzUsuńnie, cukier jest w bezie, dzemie i jeszcze cukrem pudrem posypujemy. wystarczy :) to nie jest ciasto z tych po ktorych jestesmy przesłodzeni
Usuń