piątek, 23 listopada 2012

Pleśniak - skubaniec

Gdy szukamy przepisu na dużą blachę, na ciasto warstwowe, ale takie przy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki, nie da się go zepsuć. Ma jedną wadę - szybko znika, bo ciężko zakończyć konsumpcję na jednym kawałku.

Przepis na dużą blachę:
1 masło 250 g
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
gorzkie kakao
owoce, dżem, powidła lub co tam mamy

Zagniatamy mąkę, masło, 1 całe jajko, 4 żółtka, proszek do pieczenia.  Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
Blachę smarujemy tłuszczem i rozkładamy na niej jedną jasną część ciasta. Na to wykładamy wsad owocowy.
4 białka ubijamy na pianę, dodajemy partiami budyń i cukier. Na owoce ścieramy na tarce ciemne ciasto. Na nie wykładamy delikatnie piane z białek. Na to ścieramy na tarce ostatnią część jasnego ciasta. Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem jeszcze 40 minut w 150 stopniach (ciasto ma się delikatnie przyrumienić).
Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Jak dawno już nie jadłam pleśniaka, mama kiedyś często robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy blacha o wymiarach 36 na 25 bedzie odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealna, to ma byc bardziej placek niz wysokie ciasto. Jak wyłożysz spód równomiernie ciastem, to pozostałą część podziel na połowę, do jednej z nich dodaj kakao, to ciasto moze miec wszystko na oko :) Jak masz wiecej białek to też polecam użyc, im więcej bezy tym smaczniej, przynajmniej dla mnie :)

      Usuń
  3. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny pleśniak, aż dziwne żę tak smaczne i piękne ciasto ma tak dziwną nazwę. http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/jam-pie-plesniak.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam tu Konto Oficjalne My Taste z polski ten przepis powinien trafi do gazety!!!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiam wlasnie upieklam pleśniaka ciasto jak najbardziej pycha tylko ta piana mi opadla i przy brzegach jest taki jak powinien a na srodku nalesnik.Nastepnym razem biore mniejsza blaszke. Szkoda lubie wyzsze ciasta inaczej sie prezentuja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta duża blacha w przepisie to blacha 30x25 dla mnie to ona duża nie jest i musiałem zrobić na połowie :( Ale tak po za tym to extra :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ten przepis jest fantastyczny

    OdpowiedzUsuń
  9. A tego ciasta co trze się na tarce to nie trzeba najpierw zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy trzymac w lodówce lub zamrazarce w czasie robienia pozostałych warstw, ale zetrze sie je latwo na tarce takze i bez chłodzenia.

      Usuń
  10. Do ciasta nie daje się cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, cukier jest w bezie, dzemie i jeszcze cukrem pudrem posypujemy. wystarczy :) to nie jest ciasto z tych po ktorych jestesmy przesłodzeni

      Usuń