piątek, 30 listopada 2012

Sernik bez ciasta II

Zachęcona smakiem poprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki, więc Ci którzy lubią słodkie ciasta muszą dodać więcej cukru. Polecam oba przepisy, bo nie umiem wybrać, który jest lepszy.


1 kg białego sera z wiaderka
8 jajek
2 budynie śmietankowe (słodzone)
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego


Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli partiami ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera.
Następnie masę serową wylewamy do dużej natłuszczonej totrtownicy i pieczemy w temp. 180 stopniach przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Ale i tak jak ma popękać to popęka - jak widać na załączonych obrazkach ;)

Smacznego!



4 komentarze:

  1. zakochałam się, wygląda bajecznie!
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny,uwielbiam takie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ładny :) Wygląda bardzo delikatnie i puszyście :)

    OdpowiedzUsuń