wtorek, 11 grudnia 2012

Razowe muffinki z czekoladą i bananami.


Razowe - więc zdrowe, z czekoladą - więc pyszne. Wszystko w jednym. Nie wyrastają jakoś szczególnie, ale w końcu są z mąki razowej, zachowują świeżość kilka dni. Można dodać do nich orzechy, polać polewą. Każda wersja będzie dobra.

Ilość na 18 muffinek z formy ikeowskiej
150 gram mąki razowej
150 gram mąki pszennej białej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 gram masła
200 gram cukru
3 duże jajka
2 duże banany dojrzałe i rozgniecione
60 ml mleka
180 gram ciemnej, gorzkiej czekolady startej na tarce lub drobniutko połamanej


Mieszamy mąki, proszek i sól.
Ubijamy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy po 1 jajku, miksując do połączenia.
Dodajemy do masy banany, suche składniki i mleko.
Wsypujemy czekoladę i ewentualne orzechy, mieszamy ręcznie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto nakładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut, uważając, aby nie przesuszyć ciasta.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz