poniedziałek, 17 grudnia 2012

Jabłka w cieście naleśnikowym

Trochę jak racuchy, łatwe, szybkie i pyszne, idealne dla dzieci do łapki :) Jeśli przykryjemy je pokrywką na patelni to zrobią się napuszone i uprażone w środku, trzeba tylko je potem potrzymać już bez przykrycia na tyle długo, by wysmażył się sok a placuszki się ślicznie zrumieniły.

2 jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze niż 1 cm

1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
tyle mąki aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Miksujemy składniki na ciasto i dajemy im chwilę na odsapnięcie.

Maczamy kawałki jabłka w cieście i nakładamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Najlepsze jeszcze na ciepło, posypane cukrem pudrem, lub z sosem owocowym, dżemem, kleksem śmietany czy innym ulubionym dodatkiem.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. No ja też takie robię swojej córeczce, jak chcesz to zapraszam do siebie i pozdrawiam:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń