środa, 23 stycznia 2013

Gryczane pancakes z bananami.



Zdrowe jedzenie potrafi być pyszne. Placuszki z mąką gryczaną mają niespotkany smak, słodycz bananów i lekkość równocześnie. Ciężko usmażyć je na jasny kolor, gdyż zawierają miód, który karmelizuje się pod wpływem temperatury, ale nie uważajmy tego za wadę, gdyż smak placuszków nie ma nic wspólnego z przypieczeniem. Mój syn, wielbiciel tego typu przysmaków poleciłby je Wam, gdyby tylko umiał już mówić :)


Przepis na ok. 20 sztuk:

1/2 szkl.mąki gryczanej
1 i 1/4 szkl. mleka
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu
2 banany, pokrojone w cieniutkie plasterki
2 szczypty soli
1 pełna łyżeczka sody
1/2 szkl. mąki
1 łyżka soku cytrynowego

Składniki dodawać do siebie w podanej kolejności, cały czas dokładnie mieszając. Smażyć niewielkie placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) na jak najmniejszej ilości tłuszczu.



6 komentarzy:

  1. Oj, to, że zdrowe jedzenie może być pyszne, to dla mnie nie nowość :) Naturalne składniki aż proszą się o eksperymentowanie na wiele pysznych sposobów. Twoje placuszki wyglądają bardzo apetycznie. Muszę spróbować, bo nie miałam jeszcze okazji jeść gryczanych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm.. nikt mi nie musi zdrowego jedzenia polecać, z doświadczenia wiem że nie raz potrafi być o niebo smaczniejsze niż "niezdrowe" odpowiedniki ;) placuszki wyglądają bardzo apetycznie, bardzo lubię bananowe śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ekstra placki! Uwielbiam pancakes w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń