czwartek, 21 marca 2013

Babka pomarańczowa na wielkanoc i nie tylko.



Zaczynam etap babek :) Kupiłam sobie super książkę "Babki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj wypieków szybko ma szanse stać się moim ulubionym - robota żadna, ciasto pięknie wypieczone dzięki kominowi. Przy małym nakładzie otrzymujemy 10-12 porcji ciasta, nie jest więc tak, że się nastoimy przy garach a potem w 5 minut wszystko zniknie, nawet zmywania nie ma za dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa.....

Ciasto:
300g mąki
2 ł proszku do pieczenia
1/4 ł soli
150g miękkiego masła
250g miękkiego serka (może być z wiaderka)
skórka starta z 1-2 pomarańczy
350g cukru
3 duże jajka (u mnie 4 normalne)
2 ł cukru waniliowego

Glazura:
200g cukru pudru
łyżka masła
sok z 1 pomarańczy

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
2. Wysmaruj masłem i wysyp mąką formę z tuleją (kominem) o wielkości 23-25 cm
3. Wymieszaj mąkę, proszek i sól
4. Masło, serek, cukier wan, skórkę pomarańczową zmiksuj na głądką masę
5. Dodaj cukier zmiksuj do jasnej masy
6. Dodaj po jednym jajki, miksując tylko do wymieszania składników
7. Dodaj mąkę miksując na wolnych obrotach
8. Nałóż do formy, piecz 40-50 minut, do suchego patyczka
9. Okrój nożem boki ciasta, żeby odeszło od fotmy, ale jeszcze przez 10-15 minut go nie wyjmuj
10. Wyjmij z formy i ostudź na kratce, ruszcie

Glazura:
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki

Polukruj ciasto.

Smacznego :)



Babki i babeczki

3 komentarze:

  1. śliczna babeczka :)
    musi pięknie pachnieć i smakować,
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, wyobrażam sobie jaka musi być aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń