piątek, 29 marca 2013

Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc

Za oknem śnieg i mróz a w kalendarzu informacja, że pojutrze Wielkanoc.... hmmm na przekór pogodzie zrobimy więc babkę bananową. Babka miała być chlebkiem, ale w damskiej wersji prezentuje się znacznie lepiej, a sosik karmelowy własnego pomysłu dodał jej finezji i genialnego smaku. Polecam, nie tylko na śnieżną Wielkanoc :)

Ciasto bananowe:

4  dojrzałe banany
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
150 g cukru
100 ml oleju roślinnego
1 łyżka cukru waniliowego
  
Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki  dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia. 
Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej).  Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min.  najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto patyczek. Jeśli wychodzi suchy to znaczy, że jest upieczone. Wykładamy na kratkę aby ostygło.


Sos karmelowy:
1 szkl cukru
150 ml śmietany 36%
2-3 łyżki masła

Cukier rozpuszczamy na patelni (nie mieszając). Do rozpuszczonego dodajemy śmietanę i masło, mieszamy i gotujemy ok 10 min na maleńkim ogniu - powinno trochę zgęstnieć. Studzimy na tyle, by nie był to wrzątek, ale tak aby nadal dało się łatwo rozprowadzać. Polewamy babe obficie.

Pychota, najlepiej jeszcze na ciepło :) można poszaleć z bitą śmietaną jeśli ktoś ma w nosie kalorie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz