środa, 13 marca 2013

Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone i sosem owocowym.


Ciasto dla miłośników ciast mało słodkich - ja będę je powtarzać w wersji słodszej - z czekoladą mleczną zamiast gorzkiej i większą ilością cukru w mascarpone. Użyłam mocno kwaśnych owoców, to też miało znaczenie. Jak widać można tu poszaleć tak, aby dopasować smak do własnych preferencji. Jeśli zaś przyłożymy się do dekoracji to ciasto nadaje się również idealnie na tort, tylko wtedy lepiej, żeby spędziło noc w lodówce i kroiło się bardziej widowiskowo ;)


Składniki na ciasto:
150 g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
180 g cukru
2  jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao w proszku
1/2 gorzkiej czekolady (50 g)

Składniki na krem mascarpone:
250 g serka mascarpone
1 łyżka soku  z cytryny
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżem

Tabliczka czekolady gorzkiej  
3 łyżki śmietanki 18% na polewę.

  
Wykonanie:
Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.
Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.

Krem:
Serek mascarpone mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę.

Upieczone ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa płaty i przekładamy warstwą owocową, mascarpone i znów owocami.

Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową (podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietankę i czekoladę aż do rozpuszczenia i dokładnego połaczenia).







13 komentarzy:

  1. uwielbiam czekolade, wiec takie ciasto znikneloby u mnie w mgnieniu oka ;)

    P.S Zapraszam do mnie na bloga na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada rewelacyjnie! Musi byc pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamoooo, jak to apetycznie wygląda!!! Mniaaaaam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he wiesz czemu Ci sie tak podoba?? Bo inspirowałam sie Twoim blogiem i Twoim ciastem :)

      Pozdrawiam
      (ps super bloga masz!!)

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie :) Ja wolę w wersji mniej słodkiej, więc byłabym zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  5. very good. http://thelandofhacks.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. a kiedy ten jogurt? na początku z masłem, miodem i cukrem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na poczatku razem z innymi mokrymi składnikami... dzięki za spostrzegawczość :)

      Usuń
  7. no właśnie dziś będę robiła Twoje ciasteczko:D już nie mogę się doczekać:D Dziękuję za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ciasto w wersji mniej slodszej, to ile trzeba dodać cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jako samo ciasto a nie pełen rezultat? Myśle ze te 100g cukru to jednak musi być minimum... Jak krem i owoce dasz mało słodkie to w końcu wyjdzie mało deserowo :)

      Usuń
  9. a mam pytanie w piekarniku jaka funkcja ?
    gora i duł czy termoobieg ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój piekarnik ma tylko funkcje termoobiegu i wszystko pieke w ten sposob...

      Usuń