środa, 10 kwietnia 2013

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT

Uwielbiam to ciasto, choć zawsze wydawało mi się za trudne i za pracochłonne do zrobienia. Nie wiem skąd ten pomysł :) to banalny aczkolwiek przepyszny deser, robiony w międzyczasie bez ryzyka, że nie wyjdzie. Moje modyfikacje polegały na tym, że uczyniłam to ciacho jak najmniej słodkim - do budyniu dodałam tylko połowę cukru, a do sporej ilości bitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)

3 BIT z kwadratowej blachy
ok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
750 ml mleka
150 g masła
1/2 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1 czekolada do starcia


Najpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę.

 Na dnie formy ułożyć ciasno herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmaku ułożyć kolejną warstwę herbatników lub krakersów. Na to wyłożyć masę budyniowa, następnie przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru (można dodać trochę fixu lub jak ja łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody). Na śmietanę zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.



85 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. potwierdzam, jest świetny, bardzo słodki, wie trzeba się nie lada opierać, żeby za dużo nie zjeść od razu...:)

      Usuń
  2. uwielbiam :) takie dwa kawałki i mam dość cukru na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Jak pięknie Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, myślałam, że ten post przejdzie bez echa a tu tyle miłych komentarzy :)
    dziękuję wszystkim bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmm.... <3
    Rozpływa się w ustach :)
    Gienka ostatnio piekła ! PYSZNY !

    OdpowiedzUsuń
  7. to ma byc gorzka czekolada czy takamleczna typu np. wedle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jak lubisz? :) moze byc kazdy rodzaj, nawet biała, jesli lubisz na mniej slodko to gorzka, jesli chcesz mocnego uderzenia cukrowego to mleczna.

      Usuń
  8. a jaki rozmiar blachy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jakaś mini blacha?? Ja mam blachę, która wydaje się być mała, a ma 20x30. Zamierzałam zrobić to ciasto na urodziny męża zamiast torta, ale teraz nie wiem czy nie będzie bardzo niski, tortownicę też mam ze sporą średnicą

      Usuń
    2. Owszem, to blaszka ok 20x20 cm, na blache 20x30 cm będzie za malo składników.

      Usuń
    3. Zrobiłam na próbę w blaszcze 20x30, z tym, że kajmak miałam 500 g, wygląda nieźle, wystaje ponad blachę i już nie mogę się doczekać jutra, by móc skosztować:) Czytałam też inny przepis, ale Twój wydał mi się o niebo lepszy, a i ciasto wygląda pieknie:) Ty też jesteś piękną kobietą:)

      Usuń
    4. Dziękuję bardzo!! Zarumieniłam się :) Mam nadzieję, że jutro ciasto zrobi furorę :)

      Usuń
    5. Tak, jest rewelacyjne. Robiłam już kilka razy i wszyscy, których częstowałam byli zachwyceni, a najwięcej zjada mąż:) poleciłam przepis bratowej, robiła już 2 razy:)

      Usuń
    6. Tak, jest rewelacyjne:) Robiłam już kilka razy, wszyscy, których poczęstowałam byli zachwyceni, a najwięcej zjada mąż:) poleciłam przepis bratowej, robiła już 2 razy! :)

      Usuń
    7. I znowu zwyciężył ten przepis:) robię na święta, wysłałam właśnie męża po składniki:) tym razem zabiorę go do mojego rodzinnego domu, nie mogę się doczekać zachwytu rodzinki:)

      Usuń
  9. A ja do masy bydyniowej goracej daje jedna galaretke(proszek) cytrynowa jest pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno jest to pychota

    OdpowiedzUsuń
  11. biszczy jest ten przepis *___________________*

    OdpowiedzUsuń
  12. już raz go robiłam...i jak mój mąż nie przepada za słodyczami, to po niego sam wieczorem poszedł do lodówki:) właśnie robię drugi raz!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbuję na święta!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. jest przepyszne bo robilam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie dajecie herbatniki, kupowałam ostatnio takie na wagę są cieńsze od tych paczkowanych -dlatego nie wiem czy się będą nadawać na ciasto ,może lepiej grubsze petitki? dajcie znak

    OdpowiedzUsuń
  16. może być margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może, choć dla mnie to będzie jak wyrób czekoladopodobny zamiast czakolady :)

      Usuń
  17. jest po prostu wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie zrobiłam to ciasto , 3 godziny w lodówce wystarczą? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może nie starczyć.. ale polecam ukroić kawałek i spróbować, jak będzie spływać to z powrotem do lodówki. Ciasto na drugi dzień zyskuje też dzięki temu, że herbatniki lub krakersy namiękną i łatwiej się je kroi i je :)

      Usuń
  19. A czy zamiast tej masy budyniowej można użyć kremu do karpatki ?
    Ciasto wygląda cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, aleeeee dla mnie by było za słodkie (chyba ze krem nie bedzie z torebki i bedzie mozna dodac mniej cukru) a druga rzecz to krem trzeba zrobić trochę gęsciejszy niż do karpatki bo będzie musiał więcej utrzymać. Smacznego!

      Usuń
  20. Witaj. Może zechcesz do nas dołączyć? Promujemy blogi kulinarne zupełnie za darmo :) Nie czekaj i zarejestruj się już dziś przez Facebook, Google + lub maila. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja zamiast budyniu daję po prostu karpatkę w 5 minut :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie napisałaś jaki rozmiar formy a dla Laika to cenna informacja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam na kwadratowej, ok 15x15 cm, taka najprostsza dostępna w każdym markecie.

      Usuń
    2. przed chwilą byla informacja, ze blacha 20 x 20..... to jaka w końcu ???

      Usuń
    3. nie mierzyłam linijką :) jesli masz mniejsza blache ciasto wyjdzie wyższe, jeśli masz większą wyjdzie niższe, naorawdę to ciasto to nie apteka, tu nic nie musi być co do miligrama i centymetra, dlatego ciasta bez pieczenia są prostrze..bo nic sie nie stanie jesli czegos nie masz, czegos dodasz wiecej a czegos mniej. Zarowno blaszka 15X15 jak i 20X20 bedzie dobra.

      Usuń
  23. Wygląda smakowicie. Jeszcze go nie robiłam, ale chyba skorzystam z Pani przepisu, bo na pewno jest przepyszny. Pozdrawiam i zapraszam do mnie (;

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja robie troszke uproszczoną wersje :) budyń robię tak jak ty (w 750ml mleka) jednak nie ucieram go z masłem tylko odrazu (gorący) na ciacha :) Ciasto jest super. Robię już od kilku lat i wciąż każdy chętnie po niego sięga :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis mnie zaciekawił tylko nie wiem czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru ?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyniu z cukrem juz nie dosladzamy. Budyń bez cukru daje nam wybór, możemy go nie dosladzac i będziemy mieli mniej słodkie całe ciasto, lub doslodzic go mniejszą lub większą ilością cukru w zależności od upodoban.

      Usuń
  26. musze spróbowac bo jeszcze nie robilam

    OdpowiedzUsuń
  27. śmietana jest zadka i mi sie rozplynie jak ma to wygladac z ta smietana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze ubita śmietana powinna " stać na lyzce". Jeśli ktoś nie ma ręki do ubijania śmietany może dodać trochę zagęstnika.

      Usuń
  28. Nie martwcie się śmietaną. Fix lub żelatyna latem utrzymuje formę ubitej śmietany. Natomiast zimą do ubitej już śmietany dosypuję kopiastą łyżkę mleka w proszku przesianego. Śmietana ma wtedy pyszny smak i trzyma na cieście. Ten sposób upatrzyłam u Marthy Stewart. A przepis na to ciasto naaaaprawdę waaaaarto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nienawidzę gotowego kajmaku sam cukier :/ W sobote zmodyfikowałam przepis zamiast kajmaku zmieszałam mascarpone 750g z nutellą (średni słoik) i wyszło mniej słodkie i pycha :) Dodałam na ta masę orzechów ziemnych, budyń dałam jeden i mniej cukru, do śmietany 30% 600ml pół łyżki cukru pudru :) Wszyscy byli zadowoleni

    OdpowiedzUsuń
  30. Niestety nie wyszło mi za pierwszym razem. Masa budyniowa jest bardzo lejąca i raczej jej konsystencja się nie zmieni. Co mogłam zrobić źle???? Ubiłam masło z cukrem, choć cukier nie rozpuścił mi się w maśle dodałam budyń i wszystko jeszcze ubiłam, gdzie był błąd????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A robiłaś z pomniejszoną ilością mleka budyń? Powinno byc ok 2/3 pojemności mleka w stosunku do tego co jest napisane na opakowaniu. Masło zimne i dodajemy ZIMNY budyń po łyżce na małych obrotach miksera...

      Usuń
  31. Niech ktoś mi szybciutko powie ile wydał na produkty wszystkie od poctaw ;) na to ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  32. O co chodzi ze smietsna zrobilam tak jak napisane dodslam zelatyny i zrobil sie ser!!!��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można dodać wrzącej wody z żelatyną. Śmietana to na pewno 36% ?

      Usuń
  33. Smietana na pewno 36% a zelatyna byla juz letnia i wszystko pieknie sie mikdowalo az tu nagle zrobil die ser����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przychodzi juz tylko jedno mi do glowy. Gdy sie za dlugo ubija smietane robi sie maslo. Z zelatyna wyszedl ser. Brak mi pomyslu....

      Usuń
    2. Było za ciepło i śmietaną się zwazyla . może robiłaś to przy gazie lub jak gotowas lub po prostu było za ciepło w pomieszczeniu . Ja też tak parę razy miałam i miskę musiałam trzymać w łazience w zimnej wodzie i ubijać :)

      Usuń
  34. jeden budyn zrobic z 750ml czy dwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazdy budyn robi sie 500 ml mleka, wiec skoro tu mamy dać mniej niz w przepisie to 750 ml mleka jest juz na dwie paczki budyniu.

      Usuń
  35. z czym to się je ??

    OdpowiedzUsuń
  36. z czym to się je bo na surowo bym nie przełknęła ?? i dlaczego jet taki niski coś ci się chyba nie udało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. je sie z kawa... ten komentarz jest do tego przepisu?? :) w jakim sensie na surowo? a co z tym mozna zrobic ? :) udal sie udal i niski nie jest :)

      Usuń
  37. mniam pyszniutkie :)
    http://justynaxgotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  38. Ciasto jest boskie . Ja robię trochę inaczej :) budyń bez masła robię go na samym końcu i wylewamy gorący na herbatniki :) robię dwie warstwy masy :) można pokombinować z ciastem :) można dac na dół herbatniki jasne na to zwykła masa krowkowa na to ciemne herbatniki , wysmarować je jeszcze masa tiramisu i dac jasne herbatniki na wszystko wylać gorący budyń i ostudzić :) później j ubić śmietanę ja robię 3 małe 30% bez niczego :) wtedy ciasto nie jest takie slodkie i posypuję startą gorzka czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Co to jest ta masa kajmakowa?

    OdpowiedzUsuń
  40. kupuje sie tego puszeczke w dowolnym spożywczaku :) sprzedawcy beda wiedzieli co to :) wyzsza szkola jazdy tozrobienie kajmaku samodzielnie

    OdpowiedzUsuń
  41. Do masy budyniowej tak dodać troszkę adwokata? Czy nie zmieni konsystencji? Skuszę się chyba ma to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja właśnie kończe robić,jeszcze śmietanę tylko ubiję,moje ciasto będzie słoooodkie bo mąż to słodka dupa jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  43. czyli ze ten budyn mam rozrobic z pomniejszonej ilości z tych 750 ml czy z 250 ml??? bo to wtedy bedzie litr i nie wiem jak zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 750 masz na dwa opakowania budyniu, wiec zrob z ok 600 ml na dwa opakowania to bedzie gesciejszy :)

      Usuń
  44. Witam jaką konsystencję powinna mieć ta masa przed wlaniem na herbatniki??

    OdpowiedzUsuń
  45. taka by sie to wszystko nie ciagnelo i nie kleiło, bo rozwali ulożone herbatniki, po podgrzaniu masa robi się właśnie taka plastyczna, ale nie musi to być wrzątek, wystarczy dobrze ciepłe, nie parzące w ręce :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Zrobiłam...Wyszło przepyszne. ..Poleciła wszystkim pani przepis.Ja robiłam na blaszce 25x30 i użyłam 2 dużych paczek herbatników maślanych z Biedronki ☺

    OdpowiedzUsuń
  47. Do masy krówkowej można dodać szklankę nasion słonecznika nie będzie takie słodkie polecam ��

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam a jakiej wielkości brytwanaka na to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy tej ilosci skladnikow robione jest na kwadratowej blaszce 20x20 cm

      Usuń
  49. Tez robię��, aby uniknąć słodyczy na górę posypuję uprazonymi platkami migdalowymi ��

    OdpowiedzUsuń