Zawsze lubiłam dobrą kuchnię oraz podróże. Pomimo tego, że jestem mamą mogę te pasje kontynuować - nasi Synowie mają podobne upodobania jak my. Na blogu będę opisywać życie naszej czteroosobowej rodzinki - jak jemy, gdzie jemy i co jemy. Smacznego!
poniedziałek, 20 sierpnia 2012
Ciasto RAZ DWA TRZY na kefirze z malinami i borówkami
Przepis jeszcze ze szkoły średniej, czyli sprzed roku 1997 ;) wybróbowany dziesiąki razy, zawsze udany i zawsze pyszny. Najlepsze jest to, że do ciasta można użyć w zależności od preferencji i stanu lodówki: kefiru, maślanki, jogurtu, naturalnych albo smakowych.
1 opakowanie u mnie dziś maślanka truskawkowa
1 opakowanie oleju (po tejże np. maślance czy kefirze - wszystko odmierzamy tym samym pudełeczkiem)
2 opakowania cukru (ponieważ dodałam smakowej a więc słodkiej maślanki zmniejszyłam ilość do 1 opakowania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam więcej bo nawaliłam na wierz ciasta dużo rzeczy i nie chciałam aby opadło)
3 jaja
3 opakowania mąki
Proste? To teraz będzie jeszcze prościej - jaja zmiksować z cukrem, dodać reszte składników i jeszcze chwile pomiksować. GOTOWE :)
Wsadzamy do piekarnika, ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.
U mnie dziś na wierzch poszły maliny i borówki amerykańskie. Ciasto zalałam dodatkowo śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym i jajkiem. Całość musiała się piec 1,5 godziny w 160-170 stopniach, bo ciasto wyszło wysokie i mokre.
Aha pieczemy w prostokątnej brytfance lub dużej tortownicy. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pysznie wyglada *.* poprosze kawalek!
OdpowiedzUsuńAle świetne ciasto :) Na maślance zawsze wychodzi świetne, dziś robiłam.
OdpowiedzUsuńJakie duże mają być te opakowania?
OdpowiedzUsuńja robie z tych malych (wielkosci jak wiekszosc jogurtow)
Usuń