poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ciasto RAZ DWA TRZY na kefirze z malinami i borówkami






Przepis jeszcze ze szkoły średniej, czyli sprzed roku 1997 ;) wybróbowany dziesiąki razy, zawsze udany i zawsze pyszny. Najlepsze jest to, że do ciasta można użyć w zależności od preferencji i stanu lodówki: kefiru, maślanki, jogurtu, naturalnych albo smakowych.

1 opakowanie u mnie dziś maślanka truskawkowa
1 opakowanie  oleju (po tejże np. maślance czy kefirze - wszystko odmierzamy tym samym pudełeczkiem)
2 opakowania cukru (ponieważ dodałam smakowej a więc słodkiej maślanki zmniejszyłam ilość do 1 opakowania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam więcej bo nawaliłam na wierz ciasta dużo rzeczy i nie chciałam aby opadło)
3  jaja
3 opakowania mąki

Proste? To teraz będzie jeszcze prościej - jaja zmiksować z cukrem, dodać reszte składników i jeszcze chwile pomiksować. GOTOWE :)

Wsadzamy do piekarnika, ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.

U mnie dziś na wierzch poszły maliny i borówki amerykańskie. Ciasto zalałam dodatkowo śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym i jajkiem. Całość musiała się piec 1,5 godziny w 160-170 stopniach, bo ciasto wyszło wysokie i mokre.

Aha pieczemy w prostokątnej brytfance lub dużej tortownicy. Smacznego!







W malinowym raju

4 komentarze:

  1. pysznie wyglada *.* poprosze kawalek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne ciasto :) Na maślance zawsze wychodzi świetne, dziś robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie duże mają być te opakowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robie z tych malych (wielkosci jak wiekszosc jogurtow)

      Usuń