niedziela, 9 września 2012

Chałka z płatkami migdałowymi i kruszonką.




Czego potrzebujemy do perfekcyjnej chałki:

Chałka:
 10 g suchych drożdży
 550g mąki jasnej pszennej
 1/2 szklanki mleka
 1 jajko
 2 łyżki miękkiego masła
 1/2 szklanki wody
 4 łyżki cukru

Kruszonka:
1 łyżka mąki
pół łyżki cukru pudru
pół łyżki masła (rozpuszczonego)

Opcjonalnie:
Garść płatków migdałowych,
Lub rodzynek,
Lub tłuczonych prażonych orzechów,
Lub kto co lubi


Mieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.

Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki zaplatam z 3 lub 4 ruloników, w zależności od humoru. Końcówki zawijam pod spód chałki.

Blachę do pieczenia wykładam papierem i kładę na niego gotową chałke. Smaruję rozbełtanym masłem i posypuję kruszoną, duuuużą ilością kruszonki ;)

(Kruszonkę robi się tak, że wrzuca się wszystko do kubka i miesza widelcem aż powstaną grudki).

Po ok. pół godzinie chałka jest już wielka i chce uciekać z blachy – oznacza to, że przyszedł czas włożyć ją do pieca nagrzanego do 180 stopni.


W piecu chałka ma spędzić ok. 25-30 minut, ja zawsze muszę ja obracać na różne strony bo ledwie mieści się w piecu.

Gdy kruszonka jest już przypieczona chałkę można wyjąć i starać się poczekać aż wystygnie – raz wychodzi to lepiej, raz gorzej J

Samodzielnie robiona chałka jest świeża i pyszna przez 3 dni, czwartego dnia nigdy nie doczekała, więc nie wiem co wtedy…

Polecam się nie bać i spróbować sobie taką zrobić, naprawdę żadna trudność a smak nieporównywalny z tą ze sklepu, nawet najlepszego.



Dzisiejszy post został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

Upiecz Smakowity Chleb!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz