Zawsze lubiłam dobrą kuchnię oraz podróże. Pomimo tego, że jestem mamą mogę te pasje kontynuować - nasi Synowie mają podobne upodobania jak my. Na blogu będę opisywać życie naszej czteroosobowej rodzinki - jak jemy, gdzie jemy i co jemy. Smacznego!
niedziela, 23 września 2012
Domowa pizza z pieca
Chyba muszę się "przeprosić" z książeczką dołączoną do mojej maszyny do chleba :) Wypróbowałam tylko dwa przepisy w niej zawarte, oba super, "no ale przecież nie będę korzystać z takiego źródła skoro mam internet" - i to było błędne myślenie. Dziś wróciłam do jednego z tych przepisów - ciasta na pizze i to było TO! Objedliśmy się jak bąki a jedna pizza nadal czeka aż ktoś zgłodnieje :)
Z podanego przepisu wychodzą 4 cieniutkie pizze o średnicy ok 28 cm.
1 1/2 filiżanki ciepłej wody
2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
4 1/2 filiżanki mąki pszennej
2 1/2 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
2 1/4 łyżki suszonych drożdzy.
Maszyniści mogą wszystko po prostu wrzucić do pojemnika i ustawić program do wyrastania ciasta drożdżowego. Rękodzielnicy muszą wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować SOS. U mnie:
1/2 cebuli
czosnek
ok. szklanki przecieru pomidorowego domowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
zioła
sól, pieprz, cukier
Cebulę chwilkę poddusiłam, dodałam czosnek, zalałam przecierem, dodałam resztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody.
Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie:
sery: gorgonzola, mozarella, parmezan
mięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzka
rukola, szpinak liściasty
Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki.
Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki.
Pieczemy ok 15 minut pojedynczo.
Ja rukolę wykładałam na upieczoną pizze, natomiast szpinak dorzucałam w połowie pieczenia.
3 sery, kurczak grillowany, szpinak - u góry przed dopieczeniem, u dołu pizza gotowa do podania.
3 sery, szynka szwarcwaldzka, rukola:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale pyszne!
OdpowiedzUsuńMam maszynę , więc koniecznie muszę to wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńprzenieś pizzerię do domu, super!
OdpowiedzUsuńpizza wygląda pysznie, domowa jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłam pizzy w maszynie do chleba, ale czemu nie? ;P
OdpowiedzUsuńzacząłem sie zastanawiać nad kupnem takiej maszynki, coś polecasz?
OdpowiedzUsuńNajtańsza i najprostrza, z jednym mieszadłem - ja mam Tesco za 100 pln i jest super. Chleb jest duzo lepszy z pieca, maszyna sie przydaje tylko "po drodze" żeby sobie rąk nie brudzić i nie męczyć :)
OdpowiedzUsuńbrzmi jak niezła inwestycja, dzięki za info
Usuń