Zawsze lubiłam dobrą kuchnię oraz podróże. Pomimo tego, że jestem mamą mogę te pasje kontynuować - nasi Synowie mają podobne upodobania jak my. Na blogu będę opisywać życie naszej czteroosobowej rodzinki - jak jemy, gdzie jemy i co jemy. Smacznego!
czwartek, 20 września 2012
Jogurtowe ciasto z gruszkami
Tym razem wpadło mi w oko ciasto z gruszkami na jogurcie z bloga apparecchiamo.
Kilka rzeczy zmieniłam: dałam więcej gruszek i wymieszałam je z ciastem zamiast położyć je na wierzchu. Upiekłam ciasto w tortownicy (dużej). Zamiast stopionego masła użyłam oleju. Ciasto przed pieczeniem posypałam garścią płatków migdałowych.
Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.
Składniki:
3 szklanki mąki
3 duże gruszki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
300 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki rumu
50 g gorzkiej czekolady
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt, sok z cytryny i rum, dobrze wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować, dodać olej i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i puszysta (jeśli wydaje się za gęsta, dodać więcej jogurtu). Dołożyć gruszki, wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić, oprószyć mąką. Wlać masę, wyrównać. Nagrzać piekarnik. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 min. Studzić w uchylonym piekarniku.
Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, dodać jedną łyżkę jogurtu, rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio na malutkim ogniu. Płynną czekoladą polać ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudnie wygląda! :) Na pewno smakiem dorównuje wyglądowi.
OdpowiedzUsuńMniam!:D
OdpowiedzUsuńSuper apetyczne ciacho dla miłośnika gruszek czyli...dla mnie:-)
OdpowiedzUsuń