1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
śliwki
cynamon, cukier waniliowy
Jajko bełtamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy na kwadraty ok 7x7 cm (w zależności od wielkości śliwek mniejsze lub większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut.
Na koniec najlepsze - możemy się bezkarnie zajadać jeszcze na ciepło, bo wtedy paczuszki smakują najlepiej!!
Smacznego!!
takie słodziutkie zawijaski:)
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że chodzi o ciasteczka z ciasta francuskiego, idealny deser dla niezapowiedzianych gości, pychota, w lidlu znalazłam ciasto w wersji light, zawsze to trochę mniej kalorii:)
OdpowiedzUsuń