Zawsze lubiłam dobrą kuchnię oraz podróże. Pomimo tego, że jestem mamą mogę te pasje kontynuować - nasi Synowie mają podobne upodobania jak my. Na blogu będę opisywać życie naszej czteroosobowej rodzinki - jak jemy, gdzie jemy i co jemy. Smacznego!
środa, 5 września 2012
Tarta z zakręconą cukinią
Nie mogę się odczepić od cukinii, co post to coś nowego z cukinią właśnie :) Ale to może dlatego, że czuję w kościach, że lato się kończy a wraz z nim sezon na moje ukochane warzywa....
Dziś jak zwykle prosto ale za to jak efektownie.
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki
1/2 kostki zimnego masła (125g)
1 jajko
sól
Siekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.
Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka.
Natłuszczam formę, posypuję kaszką manna lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami).
I teraz znowu jak kto lubi - ja sypię ciasto startym serem. Odchudzający się oczywiście nie muszą.
Najdłuższa część roboty - z pokrojonej na cienkie plaserki obieraczką do warzyw cukinii ułożyłam ciasno różyczki na całej powierzchni tarty.
Polałam zalewą:
jajka,
śmietana,
ser lazur zielony,
sól, pieprz
czosnek.
Oczywiście z lazura można zrezygnować, śmietanę dać chudą itd itd.
Włożyłam do pieca ustawionego na 180-190 stopni na ok 30 minut.
No cudne to!! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jak to obłędnie wygląda! *.*
OdpowiedzUsuńgenialny efekt :)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńale super wygląda!!!
OdpowiedzUsuńWygląda powalająco,chciałabym taką zrobić,ser bałkański już kupiłam w Lidlu więc powinien się nadać.
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńsliczna i pewnie smaczna.
OdpowiedzUsuńslicznie wyglada;)
OdpowiedzUsuń