sobota, 6 października 2012

Ciastka z masłem orzechowym, orzechami i czekoladą.



Ostatnio w TV widziałam program, w którym powstały ciastka z czekoladą i orzechami, mi jednak było mało i wyszperałam przepis, w którym dodatkowo użyte jest masło orzechowe. Proces przygotowania ciastek trwa max 10 minut, pieczenie 20, nooo kilka minut powinny przestygnąć, więc w sumie wychodzi, że ciastka robi się mega szybko, a co najważniejsze ich smak przebija wszystko co znajdziemy na sklepowych półkach, WSZYSTKO!!




Składniki (na 12-16 dużych sztuk):
1 ¼ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

115 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

1 duże jajko w temperaturze pokojowej
½ szklanki masła orzechowego

125 g posiekanej mlecznej czekolady
125 g posiekanych orzechów


Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, wymieszać.
W osobnej misce utrzeć masę masło, cukier i cukier waniliowy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać masło orzechowe, wymieszać.
Dodać suche składniki, wymieszać. Do masy wmieszać czekoladę i orzechy.



2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nie masę w sporych odstępach – ciastka się rozleją i bardzo urosną.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić jeszcze kilka minut (będą miękkie i łamliwe) na blasze, po czym wystudzić na kratce.


Polecam oczywiście z mlekiem.




Ciasto, ciasteczko z owocami sezonowymi! KONKURS!

3 komentarze:

  1. Tak, tak tak ! Orzechowe ciastka = energia i radość na caaały dzień : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły idealnie :) Wyjątkowy smak!

    OdpowiedzUsuń