czwartek, 4 października 2012

Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem.

Ciasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)

10 łyżek mąki tortowej Lubella,
10 łyżek cukru,
10 łyżek oleju,
 4 całe jaja,
szczypta soli,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.


Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.


Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.

Smacznego!





Ciasto, ciasteczko z owocami sezonowymi! KONKURS!

10 komentarzy:

  1. Haha, to się nazywa siła logo - popatrzyłam na zdjęcia i zastanawiałam się co to za ciasto z makaronem ;) Wygląda pięknie. Lubię ciasta na oleju, wydają mi się mniej tłuste i o mniej "tłuszczowym" smaku (jak się da rzepakowego, to on smaku wcale nie ma). No i gruszki! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie a tak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tym cynamonowym lukrem! Pyszne połączenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę takie ciacho od lat, jest proste w wykonaniu, a smaczne jak to z najwyższej półki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile oleju trzeba dać zamiast jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nigdy nie wpadłam na taką zamianę :)

      Usuń
  6. Ciasto wygląda smakowicie! ^_^
    Mam jednak jedno pytanie. Czy mąka musi być koniecznie tortowa? (:

    OdpowiedzUsuń