poniedziałek, 1 października 2012

Tortilla z pergaminową piersią z kurczaka.



Placki tortilla powinny być pod ręką zawsze. Są super wyjściem na nagłą chęć szybkiej przekąski, lekki obiad, czy ciepłą kolację. Można je jeść jako quesadillas lub jako wrapy.

Dziś mój sposób na wrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie papirusów firmy Winiary.

Do wykonania wrapów potrzebowałam:
- 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli)
- 200g piersi z kurczaka
- 1 pomidora
- kilku liści sałaty lodowej
- 4 plasterków sera żółtego
- sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz)


Rozgrzałam patelnię teflonową nie dodając tłuszczu.
Lekko rozbiłam pierś kurczaka na grubość 1,5 – 2 cm.
Umieściłam pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryłam mięso od góry.
Zawinięte w pergamin mięso położyłam na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłam na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej) 5 minut z każdej strony.

Ser ułożyłam na tortillach i lekko podgrzałam na gorącej patelni aby ser się rozpuścił.

Na tortillach ułożyłam pomidory, sałatę i polałam sosem czosnkowym


Ułożyłam na to pokrojonego w kawałeczki kurczaka.


Zawinęłam w rulon.


Zjadłam w miłym towarzystwie :)


1 komentarz: