poniedziałek, 19 listopada 2012

Tradycyjna sałatka śledziowa

Apetyt na śledzie mam raz na kilka lat :) tą sałatkę pochłonęłam sama prawie całą, znaczy to, że MUSI ona być dobra :). Dobrze jest zwrócić uwagę na jak najlepszą jakość śledzi oraz na to, że ziemniaki powinny być ugotowane w mundurkach i odparowane i oczywiście o odmianie sałatkowej (klejące, z dużą ilością skrobi).

6 płatów śledziowych, namoczonych
6 ogórków konserwowych
6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1 cebula (najlepiej czerwona)
kilka ziarenek pieprzu
2-3 łyżki majonezu

Filety śledziowe po namoczeniu płuczemy, osuszamy i kroimy mniej więcej na kostkę 1x1cm. Ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebulę siekamy drobno. Tłuczemy ziarenka pieprzu. Wszystko razem mieszamy z majonezem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę w celu przegryzienia.

Sałatka miło się komponuje z jajkami na twardo. Na śniadanie jest bezcenna....



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię śledzie, myślę, że dałabym radę zjeść taką miseczkę! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi ochoty narobiłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna mniam polecam:)

    OdpowiedzUsuń