Jest w Krakowie pewna piekarnia, którą zawsze odwiedzam, ze względu na chleb z ziemniakami. Niestety Kraków jest daleko, a chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis i spróbowałam, udało się dokładnie tak jak powinno. Chleb z ziemniakami ma tą wilgotność, której nie da się uzyskać innymi drogami. Dodatkowo pięknie wygląda z zewnątrz, dzięki sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka dni (ale rzadko kiedy tylu doczeka). Co będę zachwalać, trzeba spróbować i się uzależnić tak jak ja! Polecam!
4 średnie ziemniaki,
ugotowane w mundurkach
330 ml wody
1.5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1 saszetka suszonych
drożdży
3 łyżki oleju
Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy (można po prostu widelcem). Mieszamy wszystkie
składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Zostawiamy na około
godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki lub
kształtujemy z niego bochenek. Obsypujemy dość obficie mąką. Zostawiamy na
kolejną godzinę żeby podrosło.
W tym czasie
nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Gdy piekarnik jest już porządnie nagrzany
wkładamy do niego chleb oraz naczynie z wodą (w celu uzyskania pary wodnej). Po
mniej więcej 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez
około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Z przyjemnością nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Szczegóły znajdziesz tutaj http://www.pin-upcake.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Baardzo dziękuję, za to wyróżnienie. Oczywiście wezmę udział, mam nadzieję, że mam kilka dni na ogarnięcie pytań i wytypowanie 11 kolejnych blogów.
UsuńJeszcze raz dziękuję :)
Zabawa jest absolutnie dobrowolna i nie ma żadnych ograniczeń czasowych :) przynajmniej ja nic o takich nie słyszałam :D
Usuń