czwartek, 20 grudnia 2012

Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną.


Kolejny przepis, który z niewiadomych przyczyn czekał na realizację parę lat. Nie wiem czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem żurawiny i limonki. Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne. Polecam, nawet bardzo polecam.

150 ml mleka
75 g masła
300 g mąki pszennej
7 g -1 paczka suchych drożdży
50 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli

 Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Suche składniki wymieszać w misce, wlać mleko z masłem, wyrabiać mikserem około 5 minut.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

100g marcepanu (dałam 200 g i nie było za dużo)
50 g miękkiego masła
1 żółtko
200 g suszonej żurawiny

Marcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w
jednolita kremowa masę.

Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekko
docisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej,  dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pól godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ciasto około 30 minut. Od razu po wyjęciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g cukru pudru i 2 łyżkami soku z limonki.




Migdały na słodko i wytrawnie!

3 komentarze:

  1. Pycha ciasto, porywam kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten skład mnie zachwycił. Musi być faktycznie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm idealne na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń