Zawsze lubiłam dobrą kuchnię oraz podróże. Pomimo tego, że jestem mamą mogę te pasje kontynuować - nasi Synowie mają podobne upodobania jak my. Na blogu będę opisywać życie naszej czteroosobowej rodzinki - jak jemy, gdzie jemy i co jemy. Smacznego!
czwartek, 20 grudnia 2012
Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną.
Kolejny przepis, który z niewiadomych przyczyn czekał na realizację parę lat. Nie wiem czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem żurawiny i limonki. Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne. Polecam, nawet bardzo polecam.
150 ml mleka
75 g masła
300 g mąki pszennej
7 g -1 paczka suchych drożdży
50 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Suche składniki wymieszać w misce, wlać mleko z masłem, wyrabiać mikserem około 5 minut.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
100g marcepanu (dałam 200 g i nie było za dużo)
50 g miękkiego masła
1 żółtko
200 g suszonej żurawiny
Marcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w
jednolita kremowa masę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekko
docisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej, dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pól godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ciasto około 30 minut. Od razu po wyjęciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g cukru pudru i 2 łyżkami soku z limonki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pycha ciasto, porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńTen skład mnie zachwycił. Musi być faktycznie pyszne!
OdpowiedzUsuńmmm idealne na śniadanko:)
OdpowiedzUsuń