piątek, 4 stycznia 2013

Czekoladowe ciasto z daktylami


Jestem w posiadaniu sporego pudełka super daktyli ze sklepiku przyklejonego do pewnej warszawskiej restauracji. Daktyle są wilgotne i tak słodkie, że nie da się ich za wiele zjeść. Już przy ich zakupie chodziło mi po głowie jakieś szersze wykorzystanie niż zjedzenie ich samych w sobie. Tak powstało ciasto czekoladowe z daktylami. Daktyli w nim w sumie nie czuć - ciasto podobne jest trochę do piernika. Pyszne zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako ciasto na popołudnie do kawy lub herbaty, baardzo przyjemne.



200 g daktyli bez pestek
2 dl wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
80 g masła, miękkiego
150 g cukru pudru
2 jajka
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
35 g kakao

Siekamy daktyle, zalewamy wodą i zagotowujemy w małym rondelku. Po pierwszym wrzeniu, zdejmujemy z ognia i dodajemy sodę oczyszczoną. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po  jednym jajku, cały czas ubijając.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.
Dodajemy daktyle.
Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz