piątek, 31 sierpnia 2012

Hardcorowy chleb razowy



Hardcorowy bo...
Moja siostra lubi się odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, ograniczam mąkę białą żytnią, staram się by wszystko odbywało się przy maksymalnej ilości mąki razowej i ziaren wszelkiej maści.



Podstawowy przepis to:
200 g zakwasu
320 g wody
500 g mąki
1,5 łyżeczki soli
ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)

Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (1,5h). Powyjęciu ciasta z maszyny wkładam je do formy (małej, bo ten chleb nie urośnie tak jak pieczywo z jasnej mąki). Po długich 6-8 godzinach czekania nadchodzi pora pieczenia.

Bochenek piekę z parą w temperaturze 230ºC około 45 minut.  Studzę oczywiście na kratce.



A teraz ciekawostka. Robiłam dziś równolegle dwa chleby. Jeden razowy i jeden jasny. Razowy trafił do maszyny na wypiekanie, jasny został potraktowany mikserem a następnie siedział w misce w czasie gdy razowy grzał sie w maszynie. Gdy przyszła pora pieczenia razowy byl lepiej wyrośnięty niż jasny. Oznacza to, że nawet jeśli nie będziemy piekli chleba w automacie to i tak jest on super przydatny w procesie tworzenia i pieniążki wcale nie są wyrzucone w błoto! ;)




4 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie piekłam chleba. Jak patrzę na ten Twój, to już sobie wyobrażam tę chrupiącą skórkę i ciepły środek.. Mniam. Muszę się kiedyś przemóc, zwłaszcza, jeśli nie trzeba automatu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ociekam śliną...

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zrobić zakwas na ten chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas można wyhodować samemu lub kupić. To cała oddzielna sztuka :) Są różne zakwasy z różnych mąk. Proponuje poszukać w necie informacji na ten temat np na blogach osób specjalizujących się w tym temacie.

      Usuń