czwartek, 6 września 2012

Szybkie babeczki z budyniem i malinami




Biję się w piersi - użyłam gotowych korpusów, ale zanim zostanę zbesztana wytłumaczę się - moje przepisy muszą być szybkie bo roczny Bruno ma w nosie mojego bloga i nie chce żebym znikała w kuchni na zbyt długo. Dlatego czasem wesprę się jakimś gotowcem, ale dla chcących mój przepis na idealne kruche ciasto do słodkich wypieków:

1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1/4 kostki masła
1 łyżka śmietany

Wystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe.

A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki.
Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy to polać tężejącą galaretką, najlepiej w kolorze czerwonym.

Finitio - jak zwykle u mnie szybko i prosto ;)







W malinowym raju

7 komentarzy:

  1. Cudne babeczki. :) Uwielbiam nadzienie budyniowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny przepis dla faceta z aspiracjami kuchennymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie niestety wyrosły gigantyczne po środku i musiałam wycinać :( Ale w smaku całkiem, całkiem. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby ciasto kruche nie urosło za bardzo pośrodku w foremce dobrze jest je maxymalnie ponakłuwać widelcem, albo bawić się w obciążanie go grochem - ja stosuję tylko pierwszą metodę i wystarcza. O tym, żeby ciasto nie było za grube nie dodaje, bo to wiadomo ;)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo należy piec ciasto i w jakiej temperaturze? I ile mniej więcej babeczek wychodzi z pani przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekac babeczki samodzielnie robimy jak zawsze z kruchym ciastem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia ok 20 minut, babeczek wychodzi w zaleznosci od grubosci ciasta do 20 sztuk

    OdpowiedzUsuń