środa, 24 października 2012

Razowe świderki w sosie mocno pomidorowym


Na dziś makaron. Razowe świderki, ale oczywiście kto co lubi i co ma pod ręką, zresztą wszelkie przepisy na sosy do makaronu należy traktować jako inspirację i punkt wyjścia dla naszych ulubionych smaków i upodobań. Składniki dodajemy na oko i na spróbowanie, tu nie ma miejsca na aptekarską dokładność. Jeśli chcemy możemy z mojego przepisu usunąć np. cukinię, lub dodać oprócz niej bakłażana. Możemy zrobić wersję bezmięsną lub wymyśleć coś zupełnie nowego - na tym polega fenomen kuchni włoskiej :)

- 1 litr domowego przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka suszonych pomidorów
- 2 cebule pokrojone w drobną kosteczkę
- cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki
- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- sól, cukier, pieprz, ostra papryczka, oregano, czosnek

W garnku mieszamy przecier, koncentrrat, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażoną cebulkę, podsmażoną na złoto cukinię, podsmażoną pierś z kurczaka, dodajemy przyprawy, możemy dodatkowo złagodzić smak odrobiną śmietany. Gotujemy wszystko około kwadransa (tyle ile zajmie nam zagotowanie wody i ugotowanie makaronu) często mieszając.

Makron gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Odcedzamy. Wrzucamy do wielkiej michy, posypujemy startym serem parmezanem, grana padano lub dowolnym ulubionym. Mieszamy na tyle długo, by ser dokładnie obkleił makaron. Wylewamy na to sos. Dokładnie mieszamy.

Całość powinna nam zająć max 40 minut.

Smacznego!


2 komentarze: