piątek, 15 marca 2013

Sernik kajmakowy


Przepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.


Sernik kajmakowy:

Spód:
50 g orzeszków solonych 
80 g ciastek kruchych np. herbatników
30 g masła
1 łyżka cukru
 Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Składniki spodu zmielić w malakserze (niekoniecznie na gładką masę). Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.

Masa:
400 g masy kajmakowej
50 g masła
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego np. z wiaderka
1 łyżka mąki pszennej
 Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać połowę kajmaku i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.

Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:

Polewa:
Pozostałą w puszcze masę kajmakową ogrzać w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Wstawić do lodówki na minimum godzinę.




1 komentarz:

  1. Piekłam taki jakiś czas temu - obłędny! U Ciebie wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń