środa, 7 listopada 2012

Risotto z kurczakiem i warzywami.



Czasem mamy rosół, a nie mamy makaronu, czasem nie mamy po prostu ochoty na rosół, który mamy w lodówce, a czasem mamy kurczaka ugotowanego w tym rosole, a czasem mamy to wszystko nie przypadkiem, lecz dlatego, że planujemy zrobić risotto.
Risotto najlepiej robić z ryżu arborio (swoją drogą dziwne, że Wikipedia nie zna takiego hasła). Ale ryż kupowany z worka na targu, też nie będzie najgorszy. Ważne, żeby ryżu nie przelać wodą, ma zachować całą skrobię i dać nam kleistość.

Na 4 porcje dla głodnych wyjadaczy:

- 2 szklanki suchego ryżu
- ok. litr bulionu, rosołu
- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- mięso z tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki
- dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior)
- 2-3 łyżki masła
- ok 50 g parmezanu

Składniki są tylko sugestią, risotto może być bezmięsne, można dodać zupełnie inne warzywa, dobrze na smak robi też dodanie białego wina.


W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę, smażymy chwilę (do zeszklenia), wsypujemy na to ryż, mieszamy aż będzie przeźroczysty, wtedy dolewamy pierwszą porcję rosołu (ma zakryć ryż), przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu, gdy płyn zejdzie poniżej poziomu ryżu mieszamy i wlewamy kolejną porcję bulionu (jeśli chcemy dodać wino to teraz). Powtarzamy to tak długo, aż ryż stanie się miękki a płyn zostanie wchłonięty. Dodajemy mięso i warzywa, mieszamy dokładnie, dodajemy masło, starty parmezan i znów mieszamy. Wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy tak na co najmniej 15 minut BEZ ZAGLĄDANIA pod pokrywkę. Ryż ma dojść i wszystkie smaki mają się połączyć.

Po przestygnięciu mieszamy ostatni raz dokładnie i gotowe.

Podajemy w towarzystwie świeżo startego parmezanu i winka. :)



1 komentarz: